Pus har ORM!

Oppdaget bendelorm på Milla i dag, så i morgen må jeg dra å kjøpe ormkur til mine søte små. Best å kjøpe til begge siden de fort kan bli smittet :( De har hatt orm ett par ganger før og da gått på to forskjellige ormkurer. Heldigvis har de blitt friske, så da blir de det nå også :)

Litt om orm: 
Teksten er hentet fra: Mostue + Lutro Dyreklinikk

Innvollsorm hos katter

Ormen kan gjøre både katter og mennesker syke.
 

 

Katter er renslige dyr som bruker mye tid på å rengjøre pelsen sin. Som dyreeier kan det derfor være litt vanskelig å tro at disse elegante skapningene kan være vertskap for små, farlige parasitter: innvollsorm.

Og nettopp det er litt av problemet, mange katter viser ingen symptomer på at de har innvollsorm. Andre ganger kan man også se at kattens pels er tufsete og matt. Den klør seg bak, og hvite "riskorn" i rumpen levner ingen tvil: Pus har orm! Mer enn halvparten at alle utekatter er ufrivillige verter for disse snylterne. Katter som har kontakt med andre dyr, eller avføringen fra andre dyr, er særlig i faresonen. Vår og sommer er høysesong. 
Flere ormer bruker også andre dyr som mellomverter for å smitte katten, for eksempel mus og fugler. Parasittene er nemlig virkelig utspekulerte og gir pus smitte via jaktbyttet. Og det er feil å tro at gatedøren gir beskyttelse mot orm: ormelarver kan feste seg til skosålene dine og får dermed adgang til hjemmet.

Disse uønskede gjestene er harmløse i mange tilfeller, men kan noen ganger gi alvorlige konsekvenser for både mennesker og dyr. Eksperter vet at orm hos katt medfører generelt nedsatt immunforsvar, oppkast, diarè og vekttap. I enkelte tilfelle kan katten faktisk dø. Mennesker som kommer i kontakt med ormeegg risikerer skader på indre organer, disse ormene liker blant annet å vandre til menneskers øyne.

Det finnes to typer orm som er vanlige at katter smittes med: Bendelorm og spolorm. Bendelorm er lange og flate, de kan bli opp til en halv meter. Det er mye hvis man tenker på en vanlig katts størrelse. Katter som spiser mus blir smittet av bendelorm. Bendelormen kommer ut med avføringen som små "riskorn"-biter, de kan sees med det blotte øyet. Riskornene kan man av og til finne i pelsen rundt kattens endetarmsåpning.

Spolorm er annerledes. De kan også smitte til mennesker. De er små, fra noen millimeter til 25 cm og lever av innholdet i tarmen hos katten. En voksen spolorm kan legge flere tusen egg hver eneste dag å inntill 200.000 er ikke uvanlig. Eggene skilles ut med avføringen, blir til larver og utekatter får i seg larvene ved kontakt med avføring. Larvene borer seg gjennom tarmveggen og inn i blodårene, transporteres til hjerte og lungene, hostes opp igjen og er tilbake i tarmen igjen hvor de legger egg.
Spolormene er virkelig kreative i sin måte å formere seg på. Det er nemlig enda en måte de kan smitte katter på. Enkelte av spolormlarvene gjemmer seg i kattens kropp. Hvis katten blir drektig og det skjer en rekke hormonforandringer i kroppen, så kryper larvene mot kattens patter. Når kattemor så dier ungene sine, overføres larvene med morsmelken og smitter kattungene med orm allerede når de er noen få uker gamle.

Regelmessig, effektiv innvollsormbehandling er eneste måten å beskytte katten og dens omgivelser mot innvollsorm, og er et "must" for enhver dyreelsker! De fleste katter får innvollsorm på et eller annet tidspunkt i livet. Spør oss om ormekur til katt. Vi har stor kunnskap om, og ikke minst erfaring med, alle de parasitter katten din kan få.
4 kommentarer

uff, hater når sånt skjer! :(

Lena - frøken til fru

01.06.2012 kl.13:19

Emma Nikoline: Da er vi fler! Er sånne uventede utgifter som man aldri vil ha :p

LiteHi

01.06.2012 kl.17:49

Huff, god bedring til pusen! Husker katten vår også fikk det da jeg var liten. På den tiden hadde mamma et hvitt hårete gulvteppe.. En dag lå det en haug spagetti med kjøttdeig der. Syns det var rart - så jeg gikk bort for å sjekke.. og da så jeg at "spagettien" var små hvite ormer :s Katten hadde spydd på teppet, æsj :/

Lena - frøken til fru

01.06.2012 kl.18:54

Lite hi: Tusen Takk for det :) æææææsj! Stakar kattepusen. Har du klart å spise spagetti etter dette eller? hehe.. Tror jeg virkelig ikke jeg hadde klart, ugh:/

Skriv en ny kommentar

leser denne bloggen nå
profil5heart

Lena

Jeg er ei jente på 22 år som bor i det lille huset på jordet med mine to kattepus jenter og verdens beste kjæreste. Som blir min mann 20.10.2012 <3 Jeg skriver om alt fra bryllup, interiør, oppussing, mat og hverdagsliv. Live every moment, Laugh every day, Love beyond words <3

Kategorier

Arkiv

Blogger jeg følger


KråkeskriftAnn-JeanettBlomsterhusAngelosLife of pornVilla VeroluLite HiLindevegenKakedamaBente MayLenker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits