Hvorfor kalles det skipskatt?

 

Hva er en skipskatt?
Skipskatt er en folkelig betegnelse på katter med polydaktyli, dvs flere enn det normale antallet tær (18 ? fem på forpotene og fire på bakpotene). Katter med denne misdannelsen blir av enkelte oppfattet som en egen rase. Polydaktyli er en arvelig defekt og genet må finnes hos begge foreldrene.

 

Betegnelsen oppstod da katter med polydaktyli viste seg å ha meget gode klatreegenskaper, noe som var fordelaktig på treskuter. Disse kattene ble da foretrukket i rollen som muse og rottejeger på skip.

 

Skipskatter er vanligst hos Maine Coon og Pixie-Bob (amerikansk rase), men fenomenet oppstår også sporadisk hos huskatter.

 

Skipskatten passer bra for allergikere fordi det vokser mange hårstrå fra samme rot. Dermed løsner det ikke like mye hår fra skipskatten som fra andre katter.

 

Polydaktyli volder normalt ikke kattene besvær, men det kan oppstå problemer med innvokste klør dersom klørne ikke stelles regelmessig.

 

Utstilling av og avl på katter med polydaktyli forbys av de fleste katteorganisasjoner, f.eks. Norske Rasekattklubbers Riksforbund (og moderorganisasjonen FIFé). FIFé motiverer ikke forbudet med eventuelle helserisikoer, men med at man ikke skal oppfordre til innavl av rasekatter av rene popularitetshensyn.

 

 

 

Hvorfor er ikke Poly Maine Coon akseptert ved utstillinger? 

Svaret er ganske enkelt. Når rasen ble godkjent ble det bestemt å ikke nevne polydaktyli, fordi denne defekten ikke ble funnet i andre raser på denne tiden. Det ville da også gå fortere for denne rasen å bli godkjent som rase og i utstillinger. 

Dette er en av grunnene til at de ikke kan stilles idag. Unntaket er TICA utstillinger og i New Zealand hvor de nå kan delta. Poly MCO har stamtavler og er "ekte" Maine Coon på lik linje som andre Maine Coon katter. Avkom som ikke har fått de ekstra klørne kan også stilles ut og brukes i avl da de ikke vil gi polydaktyle avkom. De har ofte ett fantastisk gemytt og gir ofte grove beinstammer på sitt avkom.

 

 

Er det farlig for kattens helsen? 

 

For flere år siden, argumenterte motstanderne til Polydaktyle katter med at dette var en skadelig defekt for kattens helse. Det er ingen vitenskapelige studier som beviser dette, Polydaktyli er en genestisk defekt i rasen som ikke gir noen alvorlige helseskader eller fysiske skader. Man sier beviset for dette er ved og parre 2 poly katter med hverandre uten å få deformerte eller døde kattunger.

 


 

Dette er Milla, min skjønne lille "skipskatt" ♥

 

Q: Har du katt? Isåfall, hvaslags? Kan jeg få se bilde?

 

All tekst er hentet fra Landsbykatten og http://skipskatten.webs.com/aboutus.htm

Bildet er hentet fra http://messybeast.com/poly-cats.html 

 

 

 

4 kommentarer

A little bit of all that's sweet

30.05.2012 kl.00:44

Har nok ikke katt men de er flotte dyr, majestetiske egentlig :) Og dette visste jeg ikke om katter, hmm.

Da jeg leste overskriften så leste jeg først skip-skatt, hehe, måtte sjekke hva du hadde skrevet om nå :P

Blomsterhus

30.05.2012 kl.15:57

Visste ikke om "skipskatter", jeg :) moro å lese.

Har selv en britisk korthår, hvis du følger meg på instagram (om du har), legger jeg ut en del bilder av han der: heleneblomst :)

Lena - frøken til fru

30.05.2012 kl.18:44

A little bit of all that's swe: Jeg viste ikke noe om dette jeg heller før jeg leste det i går.. Jeg trodde faktisk frem til i går at det var en rase som het skipskatt :p hehe.

hahaha.. ja, kunne jo ha vært om en skatt ;)

Lena - frøken til fru

30.05.2012 kl.18:46

Blomsterhus: Jeg har hatt min "skipskatt" i snart 3 år, og jeg viste ikke dette om dem:p

skal legge deg til, add meg også;) : minibabex

Skriv en ny kommentar

leser denne bloggen nå
profil5heart

Lena

Jeg er ei jente på 22 år som bor i det lille huset på jordet med mine to kattepus jenter og verdens beste kjæreste. Som blir min mann 20.10.2012 <3 Jeg skriver om alt fra bryllup, interiør, oppussing, mat og hverdagsliv. Live every moment, Laugh every day, Love beyond words <3

Kategorier

Arkiv

Blogger jeg følger


KråkeskriftAnn-JeanettBlomsterhusAngelosLife of pornVilla VeroluLite HiLindevegenKakedamaBente MayLenker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits